October 17, 2022

Milloin lainan hakeminen on hyvä idea?

By Mark Steven

Elämä on täynnä ylä- ja alamäkiä, jotka lähes aina vaativat rahallista panostusta. Elämän tuomat käänteet voivat olla yllättäviä, jolloin niihin ei ehdi varautua. Esimerkiksi kodinkoneen rikkoutuminen, äkillinen sairastuminen tai työttömyys ovat asioita, jotka voivat tarkoittaa taloudellisesti haasteellisia aikoja tulevaisuudessa.

Yhtä lailla iloiset asiat, kuten häät, lapsen syntymä tai vaikkapa vuosittainen lomamatka, vaativat rahaa, joten niiden toteuttaminen vaatii suunnitelmallisuutta. Kyseiset tilanteet tulevat vastaan monen elämässä ainakin kerran, jolloin taatusti herää ensimmäisenä kysymys siitä, olisiko lainan hakeminen tässä kohtaa hyvä idea?

Tähän ei ole suoraviivaista vastausta. Vaikka lainanottaminen on nopea keino päästä eroon rahahuolista, se tuo mukanaan kuitenkin melkoisesti vastuuta ja samalla sitoutumista. Etenkin pikalainojen takaisinmaksuajat ovat lyhyet ja täten kuukausittaiset lyhennykset voivat nousta erittäin suuriksi. Luonnollisesti lainan ottamisen ei tulisi vaikeuttaa enempää jo aikaisemmin ongelmallista tilannetta.

Lainan ottaminen ei ole vastaus kaikkeen

Lainan hakemista ei kannata harkita etenkään silloin, jos sinulla on aikaisemmin ollut ongelmia lainan takaisinmaksussa. Lainan hoitaminen onnistuu parhaiten silloin, kun raha-asiat ovat kaikin puolin kunnossa. Jos laina on tarkoitettu pikaiseksi ratkaisuksi rahantarpeeseen, sinulla on hyvä olla myös suunnitelma valmiina sen takaisinmaksua varten. Laadi siis vähintäänkin mielessäsi ohjelma siitä, millä keinoilla aiot hoitaa kuukausimaksut. Myöhästyneistä maksuista peritään nimittäin erittäin suuria myöhästymismaksuja.

Lainan ottoa ei tulisi edes harkita silloin, jos haluat maksaa pois ongelmapelaamisesi aiheuttamia pelivelkoja. Velkaa ei koskaan tulisi peittää veloilla, jollei kyseessä ole lainojen yhdistäminen, mutta tällöin kyseessä ei tulisi olla pelisivustoille menetetyt pelirahat. Pelaa rahapelejä aina oman budjettisi mukaan ja pelkästään viihdemielessä. Uudet nettikasinot ovat sitoutuneita tarjoamaan pelaajilleen vastuullisen pelaamisen työkaluja, kuten talletus- ja häviörajoja – käytä niitä, vaikka et olisikaan ongelmapelaaja!

Joskus laina voi olla parhain tapa rahoittaa menoja

Laina ei kuitenkaan ole paha asia. Se tarjoaa nopean ratkaisun rahaongelmaan tilanteissa, jolloin omat puskurirahat ovat mahdollisesti loppuneet. Jos olet taloudellisesti vakaa eikä sinulla ole ongelmia myöskään maksaa lainan kuukausimaksuja, mutta tarvitset rahaa pikaisesti, tällöin pikalaina on oiva vaihtoehto. Netin kautta haettavat pikalainat ja joustoluotot ovat parhaimmillaan tililläsi vain muutamassa tunnissa kun taas pankin kautta joudut odottamaan pitkiäkin aikoja sekä allekirjoittamaan sopimuksia.

Yhtä lailla taloudellisen tilanteen ollessa hallinnassa voit pikalainalla saada nopeasti vaikka vain muutaman sadan euron lisän matkabudjettiin. Pieniä lainoja voi tänä päivänä saada jopa ilman kuluja tai korkoa, ja niihin kannattaa tutustua lähemmin netissä. Lainan hakeminen onnistuu taas kerran kätevästi vaikkapa lentokentän aulassa ja kun pääset lämpöön, lainarahasi ovat jo odottamassa sinua tililläsi ja voit aloittaa lomasi paremmissa tunnelmissa.

Ehkä olet miettimässä myös kotisi remontointia ja tarvitset useamman tuhat euroa lainarahaa sen toteuttamiseksi. Olet jo tehnyt suunnitelman takaisinmaksusta ja luottotietosi ovat kunnossa. Astelet pankkiin, mutta pankki vaatii lainalle vakuutta. Tätä sinulla ei ole tai et halua vakuudellista lainaa. Juuri tässä tilanteessa netistä haettavat vakuudettomat pikalainat ovat hyvä idea. Saat tarvittavat varat käyttöösi pikana ja pystyt keskittymään täysillä remonttiisi, joka itsessään on erittäin aikaa vievä projekti. Maksat sen jälkeen kuukausittain palkastasi lainan takaisin ja homma on hoidettu mallikkaasti.

Lainan ei tulisi olla ensimmäinen ratkaisu

Lainan ottaminen tulisi kuitenkin olla se viimeinen keino rahoittaa menoja. Ensimmäisenä kannattaa kokeilla kaikki muut keinot, kuten säästämistä tai vaikkapa omaisuuden myymistä, jos se on mahdollista. Aina on hyvä siirtää pahan päivän varalle esimerkiksi joka kuukausi pieni summa tuloista. Summan ei tarvitse olla kovin iso, mutta siitä on suuri apu juuri yllättävissä menoissa. Kun rahaa siirtää vaikkapa täysin toiselle tilille, sen käyttäminen ei ala houkutella, vaan pystyt melkein unohtamaan sen – kunnes tarve ylimääräiselle rahalle syntyy.

Omaisuuden myyminen on yhtä lailla erinomainen tapa säästää tai rahoittaa äkillisiä menoja. Monien kotoa löytyy keräilyesineitä tai käyttämättömiä tavaroita, joista on tänä päivänä helppo päästä eroon netin kirppispalstoilla tai myyntisivustoilla. Kun rahatilanteesi taas paranee, voit ostaa samanlaisen tuotteen itsellesi takaisin ja tällä tavoin et myöskään joudu maksamaan mahdollisten lainojen korkoja tai kuluja.

Mieti aina myös lainan riskejä. Jos näyttää siltä, että taloudellinen tilanteesi ei tule kohentumaan tulevaisuudessa, mieti onko parempi hakea lainaa pankista, voisiko asiaa yrittää hoitaa jollain muulla tavoin tai keksiä tilanteeseen jonkin uuden ratkaisun. Joskus rikkoontuneen kodinkoneen tilalle voi löytää edullisemmin käytetyn laitteen tai voit myös hakea apua sosiaalitoimistosta. Lainan takaisinmaksu vaatii sitoutumista pitkäksi aikaa ja se voi monesti tarkoittaa myös elämistä huomattavasti tiukemmin jopa pari kolme vuotta.