January 7, 2021

Mikä on Fintech ja miksi se on tärkeää

By Mark Steven

Teknologian kehitys kiihtyy uskomattomalla vauhdilla. Elämä ilman älypuhelinta on nyt käsittämätöntä, ja vain kymmenen vuotta sitten, Apple ja Android ilmestyivät ja lähettivät Blackberryn, Symbian ja klassiset kännykät historian laatikoihin. Sinun piti mennä pankkiin vain kymmenen vuotta sitten selvittääksesi asuntolainasi, luottoasiasi tai muut talouteesi liittyvät asiat. Nyt suurin osa näistä toimista on tehtävissä vain muutamalla älypuhelimen napsautuksella.

Tätä siirtymistä perinteisestä nopeampaan digitaaliseen toimintaan kutsutaan digitaaliseksi muutokseksi. Pankkimaailmassa näiden muutosten veturina on Fintech-sektori. Jos sinulla on mobiilimaksusovellus, se on yhdistelmä talousasioita ja tekniikkaa. Mutta kun sanomme FinTech, termi liittyy uusiin häiritseviin startup-yrityksiin ja yrityksiin, jotka tarjoavat kehittyneitä teknologisia ratkaisuja, jotka ovat samanlaisia kuin pankit. 

Jäykillä järjestelmillä ja hitailla muutoskannustimilla vanhat yrityspankit kohtaavat nyt vihollisensa ja ehkä pelastajansa. Talousalan teknologia on erittäin kätevää sellaisten yritysten kanssa kuin TransferWise, Revolut, PayPal ja muut, mikä luo rinnakkaisen maailmankaikkeuden nopeammilla rahan siirroilla, pienemmillä tai olemattomilla maksuilla ja ohittaa näin kokonaan pankkijärjestelmän. Näissä sovelluksissa tarvitaan edelleen luottokortteja, ja ne antavat kortteja yhteistyössä luottokorttiyhtiöiden kanssa.

FinTechin merkitys

FinTech tuo muutosta, ja vaikka se saattaa aiheuttaa ongelmia konservatiivisille rahoituslaitoksille, asiakkaat hyötyvät uusista tuotteista ja palveluista.

Halvemmat palvelut

Fintech-yritykset muuttivat jo rahansiirtomarkkinoita. Mikä oli kerran kallista ja monimutkaista on nyt mahdollista yhdellä pyyhkäisyllä mobiilisovelluksessa. Voit lähettää varoja Dresdenistä Manchesteriin esimerkiksi mobiilirahoitussovellusten kautta. Laskujen maksaminen on myös mukavampaa alhaisempien maksujen ansiosta

Pankit voivat löytää liittolaisen

Vaikka palvelut, kuten Revolut, Nubank, N26 tai TransferWise haastavat perinteiset talousmarkkinat ja niitä voidaan kuvata haitallisina, suurin Fintech-startup itse asiassa hakevat tukea suurilta pankeilta. Kun globaalit investoinnit kasvavat Fintech-sektorilla miljoonista miljardeihin, finanssiteknologian aloitus on halpaa perinteisille pankeille, kun ne hankkivat teknistä taitotietoa ja parantavat jäykää rakennetta, joka ei voi kehittyä itsestään niin nopeasti.

Kustannusten leikkaaminen

Uudet teknologiat, kuten koneoppiminen, tekoäly ja Big Data, tarjoavat ennennäkemättömän määrän sovelluksia. Pankit ja muut laitokset voivat käyttää näitä tietoja oppiakseen asiakkaiden tottumuksista ja näyttääkseen heille kohdennettuja tuotteita ilman kalliita markkinointikampanjoita. Toinen teknologiakehityksen sovellustapa on asiakaspalvelussa, jossa tekoälyalgoritmeilla toimivat chat-robotit ovat jo korvaamassa ihmisiä, mikä antaa pankeille taloudellisia voittoja.

Investointeja monille

Fintech haastaa muutakin kuin pankkisektorin. Yksi uusista tuotteista on robo-neuvonantajat, jotka käyttävät kehittyneitä algoritmeja ja sijoittavat asiakkaiden varoja. Automatisoidut investoinnit alentavat kustannuksia, ja alhaisemmilla maksuilla robottisijoittajat tekevät vähemmän virheitä, koska niiden päätökset perustuvat monimutkaiseen ohjelmointiin ja suuriin tietokokonaisuuksiin. 

Maailman muuttaminen 

Fintech-alan yrityksillä on miljoonia asiakkaita, joilla ei ole minkäänlaisia toimistoja maailmanlaajuisesti. Niiden tarjoamat palvelut muuttavat yrityksiä nopeammalla, tehokkaammalla ja halvemmalla tuotteella. Kehittyvien maiden pienyrityksille Fintech-tuotteet voivat tehdä ne helpommin asiakkaiden saataville tärkeimmillä markkinoilla. Kansainvälisen rahansiirron vapauttamisen ja saatavuuden myötä fintech vähensi merkittävästi rahansiirtojen “pimeää” käyttöä.

Pankkien tulevaisuus

Nopeus, jolla pankit voivat ottaa käyttöön uusia tekniikoita, määrää heidän kohtalonsa lähitulevaisuudessa. Suuret pankit ympäri maailmaa aloittivat jo merkittäviä lomautuksia. Fyysisistä pankeista voi pian tulla osa menneisyyttä. Monet käyttäjät kyseenalaistavat vanhanlaisten rahoituslaitosten tarkoitukset rahansiirroilla ja melkein kaikilla perinteisten pankkien toiminnoilla uusissa fintech-sovelluksissa. 

Useimmat pankit ovat jo ottaneet käyttöön puettavan teknologian, kontaktittomat maksut ja muita uusia tekniikoita. Koska pankeilla on valtava pääoma, on helpompaa odottaa heidän hankkivan fintech-startup-yrityksiä ja toteuttamaan pankkituotteidensa innovaatioita kuin nähdä niiden kuolevan lopullisesti.

Haasteet ja mahdollisuudet

Niin monien Fintech-tuotteiden ansiosta asiakkaat hyötyvät lisäinvestoinneista uuteen teknologiaan ja tuotteisiin. Maille globaalien sovellusten ja rahavirran sääntely voi olla haastavaa. Pienyritykset tai freelance-työntekijät voivat saada maksuja näiden sovellustan kautta ja välttää verojen maksamisen. Pankkisektori voi nähdä fintech-yrityksissä vihollisen, mutta monet pienemmät startupit ovat polttoaine innovaatioiden ja digitaalisen muutoksen käynnistämisessä jo vanhanaikasella pankkisektorilla. Fintech on tärkeää, koska sen tehtävä on tarjota maailmanlaajuisesti turvallisia, nopeita ja käteviä rahoitustuotteita, joissa on samoja ominaisuuksia, kuin pankeissa, mutta ilman kalliita palkkioita ja jäykkää rakennetta.